Kiedyś już to było w ramach zagadki. Nie mogę jednak tego odszukać
Takie zdjęcie Sangerhalle z 1894
Gdzie mogła stać? Na którym placu? Parku?
Co ciekawe Patrycjusz Makowiec podesłał mi takie magiczne zdjęcie
Medal z tego samego okresu:
To co znalazłem m.in u Blaschkego to:
Historia chórów śpiewaczych w naszym mieście jest b. długa. Zaczyna się 30 października 1844 kiedy to założono "Liedertafel" które później przemianowano na "Sangerverein" czyli "Stowarzyszenie Śpiewacze". 11 listopada 1874r powstał "Kriegersangerchor" ("Chór wojowników") a rok później tzw. "Schutzensangerbund" (Stowarzyszenie Śpiewacze Bractwa Kurkowego). Występy chórów na pewno cieszyły się dużą popularnością, fakt że związki tego typu wygasły razem z całą niemiecką historią miasta Glogau w 1945r. Dziś już nikt nie pamięta kompozytorów chóralnych: Ludwika Meinardusa, Juliusza Kniese, Juliusza Lorenza czy Aleksandra Seifferta. Ale wówczas w całych Niemczech, a na pewno na Dolnym Śląsku organizowane były tzw. Sangerfest na którym zapewne chóry popisywały się ku uciesze mieszkańców swoimi umiejętnościami i bogatym repertuarem.
Znane są zdjęcia z takich Sangerfest z Wrocławia. Może zatem i u nas była taka impreza? Medal i pocztówka by o tym świadczyła.
A tu mały kolaż z książek adresowych na temat związków śpiewaczych:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona uĹźywa cookies (ciasteczka). NiektĂłre funkcje naszej strony wymagajÄ aby cookies zostaĹy zapisane na urzÄ dzeniu i zostaĹy one juĹź ustawione. UĹźywamy takĹźe Google Analytics jest to skrypt, ktĂłry takĹźe generuje cookies. MoĹźesz usunÄ Ä i zablokowaÄ wszytkie cookies na tej stronie, jednak czÄĹÄ funkcji przestanie dziaĹaÄ. WiÄcej informacji na temat ciasteczek znajdziesz w naszej polityce prywatnoĹÂci.
Musisz zaznaczyÄ i kliknÄ Ä "AkceptuÄ ciasteczka" aby zaakceptowaÄ te informacje i usunÄ Ä ten monit.