Odbudowa Kolegiaty "kontrowesje" |
Autor |
Wiadomość |
skrzypu
|
|
|
|
|
Spirit_of_Martin
Administrator
|
Wysłany: 2006-02-12, 00:09
|
|
|
Ja ju? zdaje si? gdzieś o tym pisa?em :P
Moim zdaniem witra?e bardzo ?adnie wkomponowa?y sie w katedr?, wed?ug mnie są bardzo ?adne. No ale to kwestia gustu :mg:
Co do chóru - to on chyba jeszcze nie jest wyko?czony - potrzeba b?dzie poczeka? jak dojdą zdobienia, jak zostanie odmalowany i w ogóle jak b?dzie si? komponowa? z t?em - teraz to w sumie nie ma co za bardzo jeszcze ocenia?.
Wszytko dope?nią zdobienia. |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2007-11-10, 23:17
|
|
|
wieki temu ....no może nie tak do końca wieki, ale dosyć dawno, jak tylko przystępowano do odbudowy, mój brat biegał po ruinach z całą swoją żądną przygód ekipą i twierdzi, że natknął się na poskładane do worów kośći - raczej szczątki ludzkie, co się z nimi stało? |
|
|
|
|
Spirit_of_Martin
Administrator
|
Wysłany: 2007-11-10, 23:23
|
|
|
A to pewnie trzeba będzie spytać się ks. Rafała.
Swoją drogą ponoć podczas powodzi w 1997 r. bardzo dużo kości ludzkich zostało wymytych. Wiem że jeszcze nie tak dawno obok Krypty Romańskiej były kości. |
_________________ Serwisy Malacha: Głogów / Wrocław |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2007-12-03, 11:22
|
|
|
Przed Kolegiata -zaraz przy ulicy- znajdowal sie przed wojna cmentarz, ktory istniaj jeszcze chyba w latach '80.Kosci albo zostaly pod ziemia, albo zakopana w jakiejs zbiorczej mogile.Idac wzdluz Kolegiaty w kierunku torow mozna natknac sie na olbrzymi nagrobek, prawdopodobnie jedyny nie pociety i ocalaly.
|
|
|
|
|
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2009-11-25, 10:46
|
|
|
z porannego przeglądu wiadomości lokalnych
Cytat: | Po kilku latach starań ministerstwo kultury i dziedzictwa narodowego nareszcie przyznało dotację na opracowanie dokumentacji technicznej na renowację wnętrza kolegiaty. Kosztować to będzie ponad milion złotych, ale jest to dopiero wstęp do całkowitej odbudowy świątyni. Lekko licząc, przywrócenie tego zabytku do dawnej świetności pochłonie około 10 milionów złotych. |
http://www.tv.master.pl/informacja.php?news=7983
...wczoraj jakoś mi to umknęło |
|
|
|
|
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
Wysłany: 2009-11-25, 20:23
|
|
|
Myślę, że szybciej odbudują ten kościół, jak i kilka kolejnych niż pociągną autostrady. |
_________________ Tak stoję, inaczej nie mogę./So stehe ich, anders kann ich nicht. |
|
|
|
|
|