Głogowskie Forum Historyczne
Kontakt Kontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stowarzyszenie Pasjonatów Historii Militarnej REDUTA
Autor Wiadomość
Bart 
Emigrant

Wysłany: 2010-10-14, 11:34   Stowarzyszenie Pasjonatów Historii Militarnej REDUTA

Część z Was być może pamięta, że jakiś czas temu związałem się z Poznańskim Towarzystwem Przyjaciół Fortyfikacji. Otóż marazm i klimat wzajemnego podgryzania panujący w tej społeczności sprawił, iż zrezygnowałem z uczestnictwa. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. Poznałem parę osób, które bardziej niż intrygami zainteresowane są zrobieniem czegoś konkretnego.

Aby mieć jakąś nazwę i formalne podstawy działania, jesteśmy w trakcie zakładania stowarzyszenia zwykłego. Jest nas czterech i póki co, przeprowadziliśmy testową wycieczkę po poznańskiej Cytadeli dla grupy znajomych (ponad 3h!). Można ją uznać za udaną. W planach mamy dalsze tego typu "city walks" o charakterze militarnym. Pozwolę sobie tu informować o naszych akcjach :)

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2010-10-14, 11:57   

dobre będą foty z wycieczek ;-)

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2010-10-14, 13:57   

Spoko, spoko!
A przy okazji, to na forum mamy wysyp nowych avatarow, balbina spod znaku strzelca? ;) Czy to Dziewica Orleańska? A czemu dziewica? Bo z kamienia...

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2010-10-14, 14:46   

Nie wiem czy Cie to nie zmartwi, ale to nie Joanna d'Arc, tamta z mieczem podobnież śmigała :lol: ...to akurat grafika z kart do gry z wydawnictwa Flemminga. Myślę, że to Artemida, bo cała seria jakaś taka myśliwska.

flemm3.jpg
Plik ściągnięto 242 raz(y) 131,35 KB

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2010-10-15, 09:47   

Ale łuczniczka, jak ja! :D Znowu się zakochałem... :oops:

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2011-01-24, 10:14   

Pierwszy spacer za nami - i sukces! :) Jesteśmy w kilku portalach i w 3 stacjach TV :) Adres tymczasowej strony: http://reduta.org.pl

Relacje:

http://www.mmpoznan.pl/15...category=photos
http://www.tvp.pl/poznan/...ajemnic/3851918
http://epoznan.pl/index.p...n=news&id=23162

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-01-24, 13:26   

Jak sie rusza dupsko, to sie potem zbiera pochwały :)

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2011-01-24, 14:40   

Wytatuuję to sobie :D

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-01-24, 21:47   

brawo, brawo! Bart, pełen szacun ;-)

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2011-01-25, 09:40   

Merci ;]

Ślązak 

Wysłany: 2011-01-26, 15:05   

Gratuluję i zapraszam do współpracy przy ratowaniu fortyfikacji w Głogowie :-D !

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2011-01-26, 15:55   

Głogów sobie radzi lepiej niż Poznań. U nas miasto palcem nie rusza w temacie, a Głogów ma swoją zimę w twierdzy. A jeszcze się pojawiają głosy, że mamy zapłacić mandat bo nie mamy uprawnień do oprowadzania. No niech ktoś mi podskoczy, aż bym chciał ;] Wątpię by miasto hau-hau chciało, aby się Polska dowiedziała, w jaki sposób się traktuje tutaj obywateli chcących coś dla miasta zrobić ;)

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2011-01-28, 11:43   

Bart napisał/a:
Głogów sobie radzi lepiej niż Poznań. U nas miasto palcem nie rusza w temacie, a Głogów ma swoją zimę w twierdzy.

Jak się znajdzie zainteresowanych tematem (a sądzę, że się znajdzie) i w związku z tym pewne poparcie społeczne to i miasto chcąc nie chcąc będzie musiało "ruszyć palcem" i zająć się ratowaniem zabytków związanych z twierdzą.

Bart napisał/a:
A jeszcze się pojawiają głosy, że mamy zapłacić mandat bo nie mamy uprawnień do oprowadzania. No niech ktoś mi podskoczy, aż bym chciał ;] Wątpię by miasto hau-hau chciało, aby się Polska dowiedziała, w jaki sposób się traktuje tutaj obywateli chcących coś dla miasta zrobić ;)

Ciekawi mnie jaka instytucja miała by taki mandat nałożyć, czyżby wykorzystanie Straży Miejskiej?
Tak informacyjnie dodam:
-mandatu osoba obwiniona popełnieniem wykroczenia nie ma obowiązku przyjmować,
-na mandacie musi być opisane wykroczenie, bardzo konkretnie a nie w stylu "zakłócanie porządku publicznego" - w przypadku braku odpowiedniego opisu poinformować należy funkcjonariusza, że nie mogę przyjąć mandatu bez konkretnego opisu wykroczenia - (Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia).
-w przypadku odmowy przyjęcia mandatu sprawa jest wnioskowana jako "wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego" - rozprawa taka w obecności dziennikarzy może być niekorzystna dla rządzących miastem i łakomym kąskiem dla mediów, zwłaszcza związanych z opozycją
-w przypadku pojawienia się funkcjonariusza celem nałożenia mandatu proponuje włączyć sprzęt nagrywający - jest to całkiem pożyteczne urządzenie ;-)

A teraz na zakończenie mojego postu chcę pogratulować świetnej inicjatywy, sądzę, że już niedługo nastaną lepsze czasy dla Twierdzy Poznań.
Na stronę postaraj się o dużą liczbę fotografii dawnego Poznania, od poznawania starych zdjęć chyba każdy z nas zaczynał fascynację dawnym Glogau ;-)

Bart 
Emigrant

Wysłany: 2011-01-28, 13:11   

Dzięki za cenne uwagi :) Strona ander konstrakszyn ;) W weekend powinna ruszyć. Oczywiście galeria będzie ważnym elementem.

Spotkaliśmy się z kolegami i podsumowaliśmy pacer, jesteśmy w ogólnym szoku że wywołał tak duży rezonans :) Następny 13 lutego, natomiast potem chcemy w któryś dzień zorganizować w XIX-wiecznym blockhausie zorganizować prezentację dla "ludu" - co to jest Twierdza Poznań i z czym to się je. Właściciel lokalu ugadany, rzutnik będzie, kompa mamy. Trzeba kuć żelazo póki gorące :)

Krzysiu 
IR Alt Kreytzen

Wysłany: 2011-01-28, 21:27   

TadeuszFantom napisał/a:
...Ciekawi mnie jaka instytucja miała by taki mandat nałożyć, czyżby wykorzystanie Straży Miejskiej?...

Wykonywanie usług turystycznych bez właściwych uprawnień (w tym przypadku przewodnika miejskiego lub turystycznego, ew. pilota wycieczek) jest nielegalne. Mandat nałożyć może straż miejska lub policja, może również skierować sprawę do sądu. Jak się komuś wydaje, że prawo go nie obowiązuje, to niech się zapozna ze sporą ilością takich spraw w Krakowie i Tatrach.

Odpowiedz do tematu