Artykuł Niezwykła metamorfoza Głogowa robi wrażenie |
Autor |
Wiadomość |
JoannaBR
JoannaBR
|
Wysłany: 2017-06-29, 10:48 Artykuł Niezwykła metamorfoza Głogowa robi wrażenie
|
|
|
Na łamach NaTemat.pl pojawił się artykuł o Głogowie "Niezwykła metamorfoza Głogowa robi wrażenie. Odbudowali jedno z najpiękniejszych miast w dzisiejszych granicach Polski" red W. Szczepańskiego
http://natemat.pl/211305,...comments-211305 |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-06-29, 12:42
|
|
|
To mile że tak jest nasze miasto odbierane
Mnie trochę rażą błędy w rodzaju utożsamiania mostu Hindenburga z Tolerancji. To zupełnie inny most.
Ale może się starzeję
I pomimo że wolałbym żeby Stare Miasto było wiernie (lub prawie wiernie) odbudowane, to jednak na pewno lepszy taki widok miasta niż inny ( a zwłaszcza "zblokowany wielką płytą") |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2017-06-29, 19:24
|
|
|
A moim zdaniem to był błąd, taka zabudowa. Kamienice są małe, Stare Miasto ma niewielu mieszkańców, jest tam pusto, a imprezy ściągają ludzi tylko na czas trwania. Ciężko będzie komukolwiek ożywić tę część miasta, jako centrum jest to sztuczny twór.
Co do mostu, masz rację Damian i nie jest to kwestia wieku, a wiedzy |
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-06-30, 06:13
|
|
|
Ja ogólnie żałuję że nie pokuszono sie o choć trochę wierne odwzorowanie budynków jakie stały.
To chyba nie byłoby takie trudne. Zdjęć jest mnóstwo.
I to by był powód do dumy i chwały. Odbudować kamieniczki takimi jakie były kiedyś.
Ale i tak powtórzę. Cieszę się że miasto to wróciło. Ja sam ganiałem po resztkach kamienic, krzakach i buszu. A miały być bloki i wieżowce. Wtedy to byśmy płakali i narzekali. No nie? |
|
|
|
|
|