Wysłany: 2014-03-29, 21:25 Pewna fotografia z Polkowic...
Wydawało się, że Polkowice nie mogą mnie już niczym zaskoczyć. Oto fotografia, na jaką natrafiłem niedawno w internecie. Przedstawia ona grupkę jeńców francuskich wyzwolonych najprawdopodobniej z obozu jenieckiego, który znajdował się w mieście (podobny obóz mieścił się także w okolicznej wsi, Sobinie). Żołnierze maszerują dzisiejszą ulicą Legnicką, dawną Lubińską (Lübener-Straße), tuż obok salonu samochodowego marki Opel, należącego do Ottona Börge'go. Zdjęcie datowane jest na 27 lutego 1945 roku - pamiętajmy, że w tym samym czasie Głogów wciąż się broni!
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis
kwiatek
Wysłany: 2014-03-31, 06:50
Ślązak napisał/a:
Zwróćcie również uwagę na wstrząsające fotografie z Wrocławia!
Po zobaczeniu pierwszej zastanawiałem się co w niej wstrząsającego... Wygląda na pozowane i nie "czuć" na nim tragedii wojny (tak samo wyglądają wszystkie ze strzelcami gotowymi do ataku)... Dopiero jak oglądnąłem wszystkie - zrozumiałem co miałeś na myśli...
Leżące zwłoki niemieckiego (chyba) żołnierza potwierdzają moje przypuszczenia dotyczące niedawnego odkrycia w Głogowie zbiorowej mogiły niemieckich żołdaków, że zostali pochowani przez swoich, skoro znaleziono tyle butów (że o obrączce nie wspomnę)....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona uĹźywa cookies (ciasteczka). NiektĂłre funkcje naszej strony wymagajÄ aby cookies zostaĹy zapisane na urzÄ dzeniu i zostaĹy one juĹź ustawione. UĹźywamy takĹźe Google Analytics jest to skrypt, ktĂłry takĹźe generuje cookies. MoĹźesz usunÄ Ä i zablokowaÄ wszytkie cookies na tej stronie, jednak czÄĹÄ funkcji przestanie dziaĹaÄ. WiÄcej informacji na temat ciasteczek znajdziesz w naszej polityce prywatnoĹÂci.
Musisz zaznaczyÄ i kliknÄ Ä "AkceptuÄ ciasteczka" aby zaakceptowaÄ te informacje i usunÄ Ä ten monit.