Twierdza Głogów. Garnizon i ludzie. 1630 - 2009 |
Autor |
Wiadomość |
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2009-11-12, 18:12
|
|
|
o tym, że najprawdopodobniej taka cena będzie w księgarniach, wspominał Patrick kilka postów wcześniej ...nt. rzetelności informacji w głogowskich mediach to się już nie będę wypowiadać |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
|
|
|
|
patrick.
www.glogow.pl/tzg
|
Wysłany: 2009-11-13, 18:58
|
|
|
ksiązka Pana Maciuszczaka naprawde extra ,zapiera dech w piersiach ilośc materiałów i skrupulatnośc z jaką je zbierał i opracował. Mógłby spokojnie zrobić doktorat z tą książką |
_________________ ,,Wygląda na to, że skończę na ulicy, bo tylko tam będzie wolno palić" - M.Czubaszek |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2009-11-13, 22:03
|
|
|
Jak wyzej - kawal dobrej roboty, cos czego nie spotyka sie na co dzien! Co prawda interesuje mnie okres do '45 r., ale reszte z ciekawosci przeczytam. |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-04, 12:10
|
|
|
Książka "Twierdza Głogów. Garnizon i ludzie. 1630 - 2009" autorstwa Wiesława Maciuszczaka jest świetnym scaleniem informacji na temat wojska w naszym miescie, dla mnie do gustu przypadł rozdział 3 i 2 (obsady twierdzy i garnizonu i komendanci i dowódcy). Mam dzieki jej szybki dostep do podstawowych danych na temat poododdziałów i dowodców z Glogowa.
Nie zauważyłem błędów a to dobrze świadczy o dokładności autora.
Ogólnie lektura ciekawa ale dla koneserów, obawiam sie, ze pod kątem szerokiej publiczności nie będzie miała dużego wzięcia. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-04, 15:39
|
|
|
niesamowite Tadeusz! ...już przeczytałeś Ja to nie nie wiem, kiedy się zabiorę. Zamieść link do filmiku, który nakręciłeś na spotkaniu. Nie zauważyłam by ktoś jeszcze tam coś kręcił, więc chyba innego nikt nigdzie nie obejrzy |
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-04, 17:04
|
|
|
tu kilka moich fotek, sorki za jakość ...z telefonu.
...kolejka po autograf |
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-04, 18:06
|
|
|
Balbina, to Ty jestes w galerii na glogow.info.pl, taka czarna laseczka? Bo chyba Cie kojarze jak kiedys wpadlas na chwile do lokalu. |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-05, 10:01
|
|
|
balbina napisał/a: | niesamowite Tadeusz! ...już przeczytałeś Ja to nie nie wiem, kiedy się zabiorę. Zamieść link do filmiku, który nakręciłeś na spotkaniu. Nie zauważyłam by ktoś jeszcze tam coś kręcił, więc chyba innego nikt nigdzie nie obejrzy |
Już umieszczam:
Link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=pdB6I4PYtRY
oraz link do galerii zdjęć ze spotkania (w miare pelna relacja)
http://picasaweb.google.p...Maciuszczakiem#
Galeria jest z opsami, chyba sa uchwycone niemal wszystkie plansze prezentacji (oprócz tytulowej). |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-05, 14:57
|
|
|
no rzeczywiście, załapałam się na jedną fotę na GPI ...kiedyś po drodze wstąpiłam luknąć na Twoje pocztówki, tak miło sobie gawędziłeś z jednym panem, że nie chciałam przeszkadzać, więc chyba dobrze kojarzysz |
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-05, 22:12
|
|
|
A no szkoda, bo moglbym pokazac Ci wiecej zdjec z prywatnej kolekcji (nie mylić z erotycznymi!). A takie przypadkowe osoby jak tamten Pan wlasnie wpadaja na chwile, a rozmowa konczy sie po 40 minutach, lecz za kazdym razem warto dzielic sie z nimi nabytą wiedza.Dzieki temu m.in. powstaje wlasnie kolejna porcja moich opowiadan. |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-05, 22:18
|
|
|
ooo ...w przyszłym tygodniu powinnam być w okolicy, więc nadrobimy A te Twoje opowiadania już niejedną osobę do łez doprowadziły, a może raczej info na końcu Cytat: | Większość opisanych sytuacji nigdy nie miała miejsca i stanowią jedynie fantazję autora. | tyle dobrego, że nie drobnym druczkiem |
|
|
|
|
patrick.
www.glogow.pl/tzg
|
Wysłany: 2009-12-06, 11:46
|
|
|
Tez kiedys bylem panie Glogau u ciebie w tym przybytku ... no ale zeby mnie nie poznac...;/ ;) |
_________________ ,,Wygląda na to, że skończę na ulicy, bo tylko tam będzie wolno palić" - M.Czubaszek |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2009-12-06, 12:35
|
|
|
Hehe, no taką mam pamięć ;) To Ty szukales czegos na swojej dzialce, czy pomylily mi sie osoby? Jesli tak - czy cos sie w tym kierunku ruszylo?
Mam kilka studni do zbadania, teren OK, ale nie wiem czy warto ryzykowac. Ostatnio dowiedzialem sie, ze studnia przy Kriegsschule miala 123 m głębokosci :/ |
|
|
|
|
patrick.
www.glogow.pl/tzg
|
Wysłany: 2009-12-06, 16:51
|
|
|
Dobrze pamietasz... szukałem studni na swojej działce na której stały przed wojną kamienice ... studnia sie znalazła , lecz strach do niej zaglądać bo ponoc pełno tam niewybuchów .. ponoć leżą tam tez inne ciekawe zeczy przynoszone ze starego miasta i wrzucane tam przez dzieciaki .. może kiedys uda mi sie ją zbadać dogłębniej
Aż 123 m ?! o kurcze , no to nieżle .. Jak bedziesz sie wybierac na ,,penetracje" to daj znac .. chetnie potowarzysze ;D |
|
|
|
|
|