Budynek przy Hospital Strasse |
Autor |
Wiadomość |
demiane
|
Wysłany: 2014-12-16, 14:47 Budynek przy Hospital Strasse
|
|
|
Plany pięknego budynku zaprojektowanego 30.10.1867 przez Carla Johanna Bogislawa Ludecke dla Głogowa.
Ciekawe czy w ogóle powstał. A jeśli tak to gdzie?
Jedyna wskazówka to nazwa "Hospital Strasse". Dziwne ale pierwsze słowo nie jest przecież niemieckie...
Nawet kuchnię i toaletę wtedy już planowali.
Więcej dla zainteresowanych na portalu: www.deutschefotothek.de |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-11-27, 14:31
|
|
|
Yedyny zamieścił piękne zdjęcia tej ulicy Hospital na FB GROTu
Nie omieszkam ich tu nie zostawić co by nie zginęły
|
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-11-27, 14:36
|
|
|
Zdjęcia klimatyczne. Cudo
Tak jak te kiedyś prezentowane z ul Gr. Oder.
Zwróćcie uwagę jak na drugim zdjęciu widać w odbiciu lustra piec kaflowy z wizerunkiem postaci. Rycerza? Anioła? |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2015-11-27, 18:02
|
|
|
Tak, tez zwrocilem na to uwage, to taki ozdobny kafelek - pewnie z firmy Hoffmeistera, moze z wizerunkiem rycerza, szlachcica.
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-11-27, 21:08
|
|
|
Yedyny zdradź sekret w czym robisz powiększenia.
Moje takie dobre nie są... |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2015-11-28, 07:59
|
|
|
W domu. |
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-11-28, 14:26 Re: Budynek przy Hospital Strasse
|
|
|
demiane napisał/a: | Plany pięknego budynku zaprojektowanego 30.10.1867 przez Carla Johanna Bogislawa Ludecke dla Głogowa.
Ciekawe czy w ogóle powstał. A jeśli tak to gdzie?
Jedyna wskazówka to nazwa "Hospital Strasse". Dziwne ale pierwsze słowo nie jest przecież niemieckie... |
Ja zacytuję tylko:
Cytat: | W latach 1867-1869 powstała okazała siedziba firmy (Flemminghaus) przy zbiegu ówczesnych ulic Dworcowej i Poczdamskiej. Już wówczas zakład zatrudniał 200 pracowników. Z czasem ograniczono wydawanie książek na korzyść map i atlasów. Wydawnictwa Kartograficzne, drukowane w nowoczesnym zakładzie graficznym, |
http://dolny-slask.org.pl...ng_Wiskott.html
Wydaje mi się, że jest to projektowane skrzydło wydawnictwa od strony Hospital Str.
Proponuję się przyjrzeć zdjęciu z panoramy z okresu 1912-14, i zabudowę w rejonie wydawnictwa Flemminga, na prawo od budynku koszar (dawniej w miejscu koszar stał kościół św. Piotra). To jest bardzo podobny budynek do tego z projektu, może lekko zmodyfikowany lecz samo założenie i architektura jest identyczna z projektem
http://sit.glogow.pl/DI/panorama_1912/I.jpg
Przy okazji chcę wyjaśnić złe umiejscowienie budynku (jako ulica Słowiańska) na zdjęciu z portalu
http://dolny-slask.org.pl...idEntity=592171
Podpisano:
Cytat: | Dom mistrza murarskiego i ciesielskiego H.Borgmanna przy Brostauer Chausse (dzisiejsza ulica Słowiańska wg. Biblioteki Encyklopedii Ziemi Głogowskiej t.XVII Jerzego Sadowskiego). |
W rzeczywistości jest to róg ulicy Martins str i Polnische str
Można zobaczyć na panoramie z lat 1912-14:
http://sit.glogow.pl/DI/panorama_1912/C.jpg
Niemal po środku zdjęcia lekko na prawo (widać tylko dach). |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2015-11-28, 16:51
|
|
|
Dokladnie ten budynek! co expert, to expert... nie tak jak na innych stronach FB :) |
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-11-29, 14:23
|
|
|
TadeuszFantom napisał/a: | Wydaje mi się, że jest to projektowane skrzydło wydawnictwa od strony Hospital Str. |
Całkiem możliwe Tadeuszu. Nie pomyślałem że to może być ta strona ulicy. A budynek faktycznie mocno podobny.
Brawo! |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-11-29, 16:41
|
|
|
Naprowadziła mnie data.
30.10.1867, w owym okresie jedynym okazałym budynkiem, który powstał było wydawnictwo Flaminga. W dodatku blisko Hospital Str.
Wystarczyło już tylko dobrze przyjrzeć się gmachowi. Niestety, od strony wschodniej zdjęć tego wydawnictwa nie ma ze względu na ciasnotę zabudowy więc pozostała tylko panorama. |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-11-30, 18:59
|
|
|
Tadeusz wymiksowałeś się z FB? |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-12-01, 07:21
|
|
|
demiane napisał/a: | Tadeusz wymiksowałeś się z FB? |
To FB mnie wymiksowało.
Zażądali abym im wysłał dokument tożsamości w celu potwierdzenia danych personalnych i zablokował możliwość logowania na konto |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2015-12-01, 12:40
|
|
|
Zadnych dowodow tozsamosci, hooy wie gdzie to pozniej trafia. Dziwia mnie ludzie, dla ktorych FB jest miejscem magicznym i wrzucaja tam najbardziej prywatne zdjecia oraz informacje. Pamietajcie, ze to WSZYSTKO "leci" do odpowiednich BAZ DANYCH. |
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-12-01, 16:15
|
|
|
Yedyny napisał/a: | Zadnych dowodow tozsamosci, hooy wie gdzie to pozniej trafia. Dziwia mnie ludzie, dla ktorych FB jest miejscem magicznym i wrzucaja tam najbardziej prywatne zdjecia oraz informacje. Pamietajcie, ze to WSZYSTKO "leci" do odpowiednich BAZ DANYCH. |
Bez obaw, na pewno nie wyślę. Nie wysyłam byle komu kopii dokumentu tożsamości ani innych danych
A przy okazji prośba, podobna do tej co pisał wcześniej Eulenburg, dobrze by było aby tematy z FB przy okazji też kopiować na forum GFH, a jest to bardzo proste i nie wymaga wiele pracy.
Przykadowo z dnia dzisiejszego z profilu na FB Głogowskiego Forum Historycznego:
Cytat: | Ulica Staromiejska nr 15. Zdjęcie z lat 50tych z okazji jakiejś państwowej uroczystości, na co wskazują wywieszone flagi. 1 maja? 22 lipca? Zwróćcie uwagę na gwiazdę nad wejściem, która oczywiście już nie istnieje. |
Krótko, zwięźle i na temat.
1) Kopiujemy wpisywany tekst i wklejamy na forum, tutaj to wkleiłem jako cytat w celu uwypuklenia ale może być przecież normalnie
2) Zdjęcie to należy kliknąć prawym klawiszem myszy i z rozwiniętego menu kontekstowego wybrać opcję "otwórz odnośnik w nowej karcie". Otwarte jako nowa karta, klikamy prawym klawiszem myszy na zdjęciu i wybieramy z rozwiniętego menu kontekstowego opcję "otwórz obraz na nowej karcie" lub od razu "kopiuj adres obrazu".
Kopiujemy adres obrazu z tej opcji lub z karty z otwartym obrazem z okienka adresu i następnie wykorzystując opcje na forum "Img" doczepiamy obraz do tematu.
Kto wie czy nie warto by nawet było załozyć dział lub temat na forum związany z publikowanymi informacjami na FB? |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-12-02, 07:47
|
|
|
TadeuszFantom napisał/a: | Kto wie czy nie warto by nawet było załozyć dział lub temat na forum związany z publikowanymi informacjami na FB? |
Chyba nie warto.
Lepiej pamiętać i pilnować żeby to co najciekawsze było przede wszystkim publikowane na naszym forum.
Choć ostatnimi czasy zauważyłem że nastąpiło totalne rozprężenie
Może dlatego FB "zwycięża" bo tutaj jest zero odzewu? |
|
|
|
|
|