Festiwal kultury Żydowskiej |
Autor |
Wiadomość |
demiane
|
Wysłany: 2017-09-02, 13:03 Festiwal kultury Żydowskiej
|
|
|
W dniach 8-9.09 w MOKu odbędzie się Festiwal Kultury Żydowskiej, a jednym z jego elementów będzie trwająca znaczniej dłużej bo do 30.09 wystawa "W historię Głogowa wpisane".
Jak widać po zamieszczonych pod datą logach palce swoje macza również GFH i GROT. |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2017-09-06, 19:25
|
|
|
Jak dla mnie to lepiej już tę kasę dać na Patriotyczny Głogów |
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-09-11, 21:19
|
|
|
To szkoda że tak myślisz. Chodzi Ci o samą wystawę czy o to kto ją wymyślił?
Ja na prośbę Domina napisałem trochę rzeczy w oparciu o to forum oraz materiały otrzymane od Omri.
Jakoś nie żałuję tego i cieszę się że mogłem Dominowi pomóc. On też nigdy nie odmawia pomocy. Zacny człek
Aha. I nie wziąłem ni złamanego grosza za to. Żeby to było jasne! |
|
|
|
|
demiane
|
|
|
|
|
Domin
|
Wysłany: 2017-09-12, 13:54
|
|
|
Demiane odwalił kawał porządnej roboty, za co mu bardzo dziękuje. Pomocy udzieliła też Tamara Włodarczyk i jeszcze jedna osoba, która właściwie spięła to wszystko razem i czuwała mimo niechęci i wielu uwag nad tym jak wystawa finalnie wygląda. Czas był tu na wagę złota a całość przypadała na okres mojego urlopu i żeniaczki co było dodatkowym utrudnieniem. Wg mnie wystawa patrząc na powyższe "kryteria" świetnie ukazuje Żydów głogowskich głównie w kontekście prawdziwych wspomnień członków tej społeczności. Radni będący w większości w radzie przyznali te pieniądze na ten cel stąd wziął się cały ten festiwal. Jeszcze raz powtórzę - wystawa to głównie zasługa Damiana i jeszcze jednej osoby. Miałem z nią sporo pracy ale to oni włożyli największy wkład za co im niezmiernie dziękuję. |
_________________ Przepraszam, gdzie w Głogowie jest Twierdza ?
|
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2017-09-12, 21:09
|
|
|
demiane, ja Ci już kiedyś pisałam o tym, że ludzie nie znają i nie rozumieją historii Głogowa. Doświadczyłeś tego, gdy wokół żydowskich nagrobków rozpętała się medialna burza. Że jednak zrobiło się coś na wzór Pokłosia... Szanuję żydowską historię i wkład Żydów w kulturę zachodnią, jednak to nie nasza brocha. Tym bardziej że my, współcześni Głogowianie nie mamy nic wspólnego z Żydami, którzy tu mieszkali przed wojną, tak samo zresztą jak z Niemcami. Nie dbamy o swoją własną historię, za to oni robią to doskonale. Stąd mamy np nieporozumienia w postaci polskich obozów koncentracyjnych i współwinę za holokaust przeciwko czemu stanowczo protestuję. Mam pytanie w związku z tym festiwalem, czy pojawili się jacyś przedstawiciele gminy żydowskiej tudzież przedstawiciele Żydów mieszkający przed wojną w Głogowie? |
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2017-09-12, 21:10
|
|
|
link nie działa |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2017-09-12, 21:12
|
|
|
demiane napisał/a: | Aha. I nie wziąłem ni złamanego grosza za to. Żeby to było jasne! |
Ty może nie, ale coś kojarzę, że na cały festiwal miasto wyłożyło coś koło 30 tys zł, przynajmniej na taką kwotę był wniosek. Info oczywiście do sprawdzenia, bo nie jestem pewna. |
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-09-13, 00:36
|
|
|
Alicja napisał/a: | link nie działa |
A ten? http://miedziowe.pl/content/view/84815/189/
Alicja napisał/a: | Ty może nie, |
Nie "może", lecz "na pewno".
Alicja napisał/a: | jednak to nie nasza brocha. Tym bardziej że my, współcześni Głogowianie nie mamy nic wspólnego z Żydami, którzy tu mieszkali przed wojną, tak samo zresztą jak z Niemcami. Nie dbamy o swoją własną historię, za to oni robią to doskonale. Stąd mamy np nieporozumienia w postaci polskich obozów koncentracyjnych i współwinę za holokaust przeciwko czemu stanowczo protestuję |
Nie wiem o co Ci za bardzo chodzi. Mnie interesuje wszystko co związane jest z historią tego miasta. A samo odkrywanie tej historii jest niezwykle pasjonujące. I nie ma dla mnie znaczenia czy odkrywam i czytam o pozostałościach po kulturze niemieckiej, francuskiej, żydowskiej czy jakiejkolwiek innej. |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2017-09-13, 13:14
|
|
|
Alicja napisał/a: | demiane, ja Ci już kiedyś pisałam o tym, że ludzie nie znają i nie rozumieją historii Głogowa. Doświadczyłeś tego, gdy wokół żydowskich nagrobków rozpętała się medialna burza. Że jednak zrobiło się coś na wzór Pokłosia... Szanuję żydowską historię i wkład Żydów w kulturę zachodnią, jednak to nie nasza brocha. Tym bardziej że my, współcześni Głogowianie nie mamy nic wspólnego z Żydami, którzy tu mieszkali przed wojną, tak samo zresztą jak z Niemcami. Nie dbamy o swoją własną historię, za to oni robią to doskonale. Stąd mamy np nieporozumienia w postaci polskich obozów koncentracyjnych i współwinę za holokaust przeciwko czemu stanowczo protestuję. Mam pytanie w związku z tym festiwalem, czy pojawili się jacyś przedstawiciele gminy żydowskiej tudzież przedstawiciele Żydów mieszkający przed wojną w Głogowie? |
Nie ma pojęcia "nasza" i "nie nasza" historia.
Żydzi w Głogowie są wpisani w historię naszego regionu już od czasów księcia Konrada I (II), gdzie jest wzmianka w dokumentach o przywileju nadanym Żydom regulującym ich zamieszkiwanie i możliwości działania w Głogowie. Społeczność niemiecka i nie tylko tworzyła w pewnym okresie nasze miasto, całkiem spory kawał historii związany jest z Niemcami, nie sądzę aby rozsądnym działaniem było pomijanie tej nacji w badaniu dziejów.
Dbałość o własną historię to dbałość o wszystkie jej aspekty a nie tylko tendencyjne wykorzystywanie historii do celów aktualnej polityki. Już mieliśmy czas kiedy wydarzenia dotyczące naszego powiatu sprowadzały się do dwóch dat: 1109 oraz 1 kwietnia 1945.
To co prezentują media i używanie z różnych powodów (celowo lub nie celowo) określeń "polskie obozy koncentracyjne" nie wynika wcale z działalności współczesnych żydów ani też polityki państwa Izrael, raczej z niewiedzy lub propagandy ideologicznej.
Demiane, dobra robota z tą wystawą. Wiem, że niektóre osoby były zaskoczone skąd takie materiały udało się pozyskać na tą wystawę. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-09-13, 14:02
|
|
|
Zgadzam się z Tobą w pełni Tadeuszu.
A tak jeszcze dodam że nie do końca jak mówi Alicja, nie mamy jako współcześni Głogowianie czegoś wspólnego z historią Żydów.
Chociażby taki przykład
Ja niewiele jeszcze jakiś czas temu o tym wszystkim wiedziałem. Zaczęło się od mojego emaila do Omri jakieś kilka lat temu. Na chwilę obecną posiadam niesamowicie bogatym zbiorem pewnej historii o Żydach dzięki temu że mi wszystko praktycznie udostępnił. Pewną część można obejrzeć na wystawie. Na dodatek dzięki znajomości z Omri mamy przekłady na j.polski znalezionych i uratowanych przez GROT macew i tabliczki "Stowarzyszenia Bożego". Niedługo również (jak przetłumaczy Omri i Jego znajomy naukowiec) opublikuję pewną ciekawostkę dotyczącą Głogowa, a która na pewno nie jest znana szerszej publiczności (o ile w ogóle jest komuś znana).
Dodam jeszcze że Omri przyjechał do Głogowa a emaile wysyłamy sobie średnio kilka na tydzień
Taka to historia. Dopadała mnie współczesnego Głogowianina czy tego chciałem czy nie. Wszak moje korzenie pochodzą z woj. tarnopolskiego i Mazowsza. Nic wspólnego z Żydowską kulturą i światem nie mam. A jednak uważam że trzeba o niej mówić i pamiętać. |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-09-13, 14:05
|
|
|
TadeuszFantom napisał/a: | Demiane, dobra robota z tą wystawą. Wiem, że niektóre osoby były zaskoczone skąd takie materiały udało się pozyskać na tą wystawę. |
Dzięki wielkie. Mam nadzieję że się podoba. |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
|
|
|
|
JoannaBR
JoannaBR
|
Wysłany: 2017-09-15, 23:40
|
|
|
Zacnie, czapki z głów (mówię o samej inicjatywie i zaangażowaniu, bo wystawy niestety nie będę miała okazji zobaczyć)
Gdzie mieści się wystawa, w MOK-u?
I jeszcze takie bardzo spod stołu i cichcem pytanie (wiem, że nikt nadmiarowo czasem nie dysponuje) - jest szansa na zamieszczenie na forum zdjęć z wystawy? |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2017-09-16, 00:31
|
|
|
Tak. W MOKu
Część tablic wrzuciłem dziś (a raczej wczoraj) na FB GFH. |