Głogowskie Forum Historyczne
Kontakt Kontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Grupy Rekonstrukcji Historycznej
Autor Wiadomość
Ślązak 

Wysłany: 2010-05-26, 15:20   Projekt Grupy Rekonstrukcji Historycznej

Witam!

Poszukuję osób zainteresowanych stworzeniem Grupy Rekonstrukcji Historycznej, zajmującej się odtwarzaniem oddziału żołnierzy niemieckich z głogowskiego garnizonu (konkretna jednostka) w 1914 roku.

Zapraszam wszystkich zafascynowanych militarną historią Głogowa i Wielką Wojną!

Zainteresowanych proszę o kontakt e-mail: weltkrieg1914@o2.pl .

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2010-05-27, 07:21   

A jaki chcesz odtworzyc, 5. batalion saperów?

Ślązak 

Wysłany: 2010-05-27, 09:39   

Witaj Glogau!

Sylwetki sapera akurat nie (bardziej skomplikowana sprawa). Interesuje mnie standardowa piechota. Potrzebuję więc źródłeł nt. stacjonujących wówczas jednostek w Głogowie (wtedy się wszystko ustali).

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2010-05-27, 10:12   

Sięgnij może do książki Wiesława. Jeszcze całej nie przeczytałam, ale pewnie coś tam znajdziesz.
W. Maciuszczak Twierdza Głogów. Garnizon i ludzie 1630 - 2009.

patrick. 
www.glogow.pl/tzg

Wysłany: 2010-05-30, 18:55   

Pomysł jak najbardziej ciekawy .. mam nadzieję, że wypali . Sam bardzo chętnie sie na to pisze ;)

Ślązak 

Wysłany: 2010-05-30, 23:11   

Ja również pokładam w tej inicjatywie duże nadzieje na przyszłość. Niestety, to nie pierwszy projekt tego typu. Próbowałem już kilka razy zakładać GRH, jeśli chodzi o odtwarzanie żołnierzy Wehrmachtu. I niestety, bezskutecznie (nikłe zinteresowanie). A propos, może ktoś kojarzy mnie z tegorocznej "Zimy w Twierdzy Głogów" - w pewnej inscenizacji robiłem za niemieckiego oficera (w rzeczywistości w stopniu szeregowca :lol: ).

I Wojna Światowa to temat praktycznie nieznany w Polsce, wciąż czeka na odkrycie. Wskazuje to znikoma ilość polskojęzycznych publikacji bezpośrednio dotyczącej tego okresu, jak i niewielka aktywność GRH na tym polu. A przecież to właśnie na obecnym terenie naszego kraju toczyły się największe bitwy frontu wschodniego, tj. Tannenberg, Łódź, Gorlice czy Bolimów. Po prostu niewykorzystany potencjał!

Postać pruskiego żołnierza idealnie wpisuje się w obraz Twierdzy Głogów oraz jej fortyfikacji.

Patrick, gorąco zapraszam więc do inicjatywy! Właśnie powoli zabieram się do kompletowania umundurowania 8-) .

ANIA 

Wysłany: 2010-05-30, 23:42   

Niestety z własnego doświadczenia wiem, że na wielkim zapale się zaczyna, a potem jeżeli chcesz już coś ciągnąć to na prawdę musisz to kochać albo czuć się na siłach w tym siedzieć.
Inicjatywa jak najbardziej pozytywna. Sama bym się przyłączyła (może to właśnie tu ktoś dałby mi broń bez strachu), ale już robię coś co lubię a mój luby namawia mnie aby przy dostępnych środkach zająć się odtwarzaniem oddziałów SS, które stacjonowały na terenach, z których on pochodzi. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Ciągle mi mało moich kiecek i sprzętu XV wiecznego.
Życzę powodzenia, bo wiem jaki to ciężki kawałek chleba, a zarazem fascynujący.

Ślązak 

Wysłany: 2010-05-30, 23:56   

Niewątpliwie, Aniu - to zdecydowanie hobby dla ludzi o mocnych nerwach. Bynajmniej jam człek niezłomny :-) . Najgorzej jest wtedy, gdy człowiek przez wiele lat gromadzi wiedzę i sprzęt rzędu kilku tysięcy złotych i nagle okazuje się, że nie może realizować swojej pasji (nikt nie jest zainteresowany twoją inicjatywą a w innych GRH nie możesz się odnaleźć). A to mnie spotkało. Dziękuję i pozdrawiam!

Dla zachęty video z polskiej rekonstrukcji WWI: http://www.youtube.com/watch?v=exl8nEfgdVM

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2010-05-31, 08:10   

Ślązak napisał/a:
A propos, może ktoś kojarzy mnie z tegorocznej "Zimy w Twierdzy Głogów" - w pewnej inscenizacji robiłem za niemieckiego oficera (w rzeczywistości w stopniu szeregowca ).

Ja wybiórczo uczestniczę w tych akcjach, więc chyba nie trafiłam. Czy to jesteś Ty na tych zdjęciach? http://twierdzag.w.interia.pl/galeria1/index.html
Zapraszam do reklamowanie swoich inicjatyw na koncie naszego Głogowskiego Forum Historycznego na facebook'u. Zapraszajcie też swoich przyjaciół :mrgreen:

Ślązak 

Wysłany: 2010-05-31, 10:34   

Nie - to nie ja ;-) .

balbina napisał/a:
Zapraszam do reklamowanie swoich inicjatyw na koncie naszego Głogowskiego Forum Historycznego na facebook'u. Zapraszajcie też swoich przyjaciół

Muszę spróbować (może być przydatne), pomimo swojej awersji do takich portali :-P .

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2010-05-31, 11:43   

tak, to zdecydowanie przydatne ;-)

Ślązak 

Wysłany: 2010-06-06, 17:28   UWAGA! Mobilizacja!

Dorwałem się za radą do publikacji Wiesława Maciuszczaka. Wybrałem więc docelową jednostkę do rekonstrukcji, czyli:

I Batalion 3. Poznańskiego Pułku Piechoty nr 58 (3. Posensches Infanterie-Regiment Nr 58)

Informacje dla zainteresowanych: http://www.glogow.pl/ezg/...Regiment_Nr_58)

Niestety, w chwili obecnej brakuje ochotników do poboru - trzeba będzie użyć bardziej wyszukanych metod reklamy ;-) .

Ślązak 

Wysłany: 2010-07-02, 14:19   

Przedstawię skrótowo standardowe wyposażenie oraz umundurowanie Soldata na rok 1914.

Unteroffizier von Infanterie-Regiment "Herwarth von Bittenfeld" (1. Westphalisches) Nr. 13/Podoficer Regimetu Piechoty "Herwarth von Bittenfeld" (1. Westfalski) Nr. 13

- M1895 Pickelhaube

- M1910 Feldmütze/Czapka polowa M1910

- M1907/10 Feldbluse/Bluza polowa M1907/M1910

- M1895 Koppel/Pas główny M1895 z klamrą (mosiądz, motto "Gott Mit Uns")

- M1909 Patronentaschen/Ładownice M1909 (Mauser Gew98)

- M1895 Tornister - M1907 Mantel (Płaszcz M1907), M1892 Zeltbahn (Płachta namiotowa M1892), M1910 Kochgeschirr (Menażka M1910)

- M1887 Brotbeutel/Chlebak M1887

- M1907 Feldflasche/Manierka M1907

- M1887 Schanzzeug/Pokrowiec na łopatkę piechoty M1887, wraz z łopatą i żabką do bagnetu

- M1907/10 Hosen/Spodnie polowe M1907/10

- M1886 Marschstiefel/Buty marszowe (saperki) M1886

- M1898 Mauser Gewehr 98/Karabin Mauser Gewehr 98

- M1898 Seitengewehr/Bagnet M1898 (tzw. liść)

Oparte na materiałach ze strony: http://www.ir23.org/kit/1-1914_ausmarch.html

Niemieckie wojsko na początku Wielkiej Wojny, tj. 1914 roku, używało wyposażenia z brązowej skóry (dopiero w jej toku zaczęto je czernić).

I na koniec - Großvater z Landsturmu ;-)

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2010-07-02, 15:54   

Niezly ten vater :) A jak z dostepnoscia replik umundurowania i wyposarzenia, bo rozumiem ze o oryginalach mozna zapomniec ze wzgl na cene? Czy na rynku polskim da sie zaopatrzyc we wszystko? I czego dorobiles sie po latach (pęcherze odpadają ;)?
Ja bym sie w sumie pisal na te "zabawe", na razie zbieram pamiatki w postaci foto i pocztowek; moge zostac archiwistą 58-ki. Ślązak - masz te pocztowke knajpkową w oryginale?

Ślązak 

Wysłany: 2010-07-02, 18:56   

glogau napisał/a:
A jak z dostepnoscia replik umundurowania i wyposarzenia, bo rozumiem ze o oryginalach mozna zapomniec ze wzgl na cene? Czy na rynku polskim da sie zaopatrzyc we wszystko?

Sprawa przedstawia się tak. Większość replik można nabyć drogą per Allegro - http://www.allegro.pl/120...l?change_view=1 (Pickelhauby, bagnety, pokrowce, łopaty, klamry, pasy, czapki, buty, itp.).

Niestety nie ma reprodukcji elementów, tj. chlebak (ten akurat można jeszcze uszyć), ładownice (przeróbki z Mundury Historyczne, bądź własne), manierka, menażka, tornister - należy zdobyć oryginały (polowanie na allegro :-) ). Na szczęście te przedmioty są tańsze od ich odpowiedników z okresu II wojny światowej.

Samą replikę munduru M1910 można nabyć:
- w sklepie Mundury Historyczne z Poznania - http://www.historical-uni...rowanie/c/52_53 ,

lub

- Hero Collection - http://www.munduryhistoryczne.pl/content/index.htm - także z Poznania, repliki zapewne lepsze jakościowo a jednak trudne do zdobycia (zakup na miejscu) .

Broń - karabin Mauser Gewehr 98 trzeba sobie samemu zmontować (zakup oryginalnej kolby i odlewu elementów karabinu - http://www.historical-uni...alu1wojna/p/215 ), bądź kupić w sklepie Mundury Historyczne - http://www.historical-uni...yiwojna/p/16541 .

Podsumowując - tak, można nabyć wszystko na rynku polskim, choć wymaga to sprytu i cierpliwości. Problem z repikami wyposażenia wiąże się z brakiem popytu w środowisku rekonstruktorskim (niewielka popularność okresu I Wojny Światowej). Całość można więc zdobyć na: Allegro, sklepie Mundury Historyczne (ew. Hero Collection), bądź giełdach staroci. Kosztorys ogólny - ok. 2000 do 3000 PLN.

glogau napisał/a:
I czego dorobiles sie po latach (pęcherze odpadają ;)?

Pełnego, świetnie odtworzonego munduru, wyposażenia i broni (StG44) szeregowca Wehrmachtu, który w tej chwili wyprzedaję, aby przenieść się w czasy Wielkiej Wojny. Całość gromadziłem ca. 3 lata - około 3000 PLN. Tak właściwie dorobiłem się zszarganych nerwów, w ogóle się nie pobawiłem.

glogau napisał/a:
Ślązak - masz te pocztowke knajpkową w oryginale?

Nie, skopiowałem ją z galerii Picasa Bartłomieja (z forum).

glogau napisał/a:
Ja bym sie w sumie pisal na te "zabawe", na razie zbieram pamiatki w postaci foto i pocztowek; moge zostac archiwistą 58-ki.

To świetnie, wszelakie materiały dotyczące tej jednostki byłoby bardzo przydatne. A jakbyś chciał już konkretnie działać - skontaktuj się ze mną.

Odpowiedz do tematu