|
Śląski zeszyt - numer poświęcony miastu Głogów |
Autor |
Wiadomość |
Ślązak
|
Wysłany: 2010-05-31, 16:14 Śląski zeszyt - numer poświęcony miastu Głogów
|
|
|
Witam! Chciałbym się pochwalić swoim nabytkiem, który zdobyłem ubiegłego roku na giełdzie staroci w Bolesławcu. Mianowicie chodzi mi o niezwykle ciekawy ślaski zeszyt o kulturze, poświęcony naszemu miastu.
Okładka:
Przetłumaczę dla Was wstęp (proszę się nie śmiać ):
Do zgromadzenia Związku Miast Śląskich
16 czerwca 1926 w Głogowie
Pierwszy raz Związek Miast Śląskich odbył swoje walne zgromadzenie w szacownym odrzańskim mieście
Głogów
Głogów jest znany wielu Ślązakom głównie jako miasto żołnierzy i twierdza. Wielu za mało zna dzisiejszy Głogów, w którym po upadku murów twierdzy z niezwykłym zapałem została przeprowadzona modernizacja w nowoczesne mieszkalne i przemysłowe miasto; jako takie chce się Głogów członkom Związku Miast przedstawić.
Zarząd Związku Miast Śląskich tego powodu chętnie odpowiedział na zaproszenie miasta i przedstawiciele śląskich miast mianują na ten rok Głogów.
Życzymy z serca, aby urzędowi miejskiemu powodziło się, rozwoju najważniejszych planów miasta, budowy portu i modernizacji Dworca Kolejowego, urzeczywistnienia ich w nieodległym czasie.
Wrocław, 15 lipca 1928 roku
W imieniu zarządu
Dr. Wagner, nadburmistrz
Pierwszy przewodniczący Związku Miast Śląskich
Uwaga, ZAGADKA! Proszę przetłumaczyć tytuł czasopisma pisma na okładce i wskazać jaką czcionką jest napisany ! |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2010-05-31, 16:40
|
|
|
Ślązak napisał/a: | Życzymy z serca, aby urzędowi miejskiemu powodziło się, rozwoju najważniejszych planów miasta, budowy portu i modernizacji Dworca Kolejowego, urzeczywistnienia ich w nieodległym czasie. |
Ja myślę, że te życzenia nie straciły na aktualności Z chęcią się przyłączam! Co za przewrotność losu. Obecnie miasto chce się promować poprzez pozostałości fortyfikacyjne... (przynajmniej tak gadają ) Niemcy, chcieli odczepić tę łatkę. Z chęcią zapoznałabym się z całą treścią. Możesz pokrótce naświetlić na czym koncentrowali się ówcześni spece od PR?
Co do czcionki, nie mam pojęcia, ale pewnie Tulpar przetłumaczy |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2010-05-31, 17:19
|
|
|
Ladne cacko.... co do 'promowania miasta-twierdzy', to proponuje pamiatkowe cegly wszystkim przyjezdnym :D ;) |
|
|
|
|
Ślązak
|
Wysłany: 2010-05-31, 17:32
|
|
|
balbina napisał/a: | Ja myślę, że te życzenia nie straciły na aktualności Z chęcią się przyłączam! Co za przewrotność losu. Obecnie miasto chce się promować poprzez pozostałości fortyfikacyjne... (przynajmniej tak gadają ) Niemcy, chcieli odczepić tę łatkę. |
Racja, coś w tym jest. Po kilku stuleciach miasto chciało się wreszcie wyzwolić z żelaznych pęt twierdzy, która blokowała jego rozwój. Oswobodzone, ochoczo kroczyło ku nowoczesności. I nastąpiła katastrofa. Sytuacja się odwróciła, z powodu zniszczenia rodzimej kultury (wyrażającej się również poprzez architekturę). A modernizacja w wydaniu komunistycznym wszyscy wiemy jak wyglądała. Nic więc dziwnego, że nawiązuje się dzisiaj do fortyfikacji. Nawiązuje się, bynajmniej z jednym właśnie ale .
glogau napisał/a: | co do 'promowania miasta-twierdzy', to proponuje pamiatkowe cegly wszystkim przyjezdnym :D ;) |
Coś a la sprzedaż kawałków muru berlińskiego ?
balbina napisał/a: | Z chęcią zapoznałabym się z całą treścią. Możesz pokrótce naświetlić na czym koncentrowali się ówcześni spece od PR? |
Być może zeskanuję Wam całość publikacji. Ładnie przedstawia całokształt, dorobek ówczesnego Glogau. Myślę, że warto byłoby ją przetłumaczyć i powtórnie wydać. Moglibyśmy ujrzeć Głogów z innej perspektywy. Dawałoby nam to dobre pojęcie czym był dawniej i do czego aspirował Głogów jako miasto. |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |