Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum i Historii Miasta Głogowa |
Autor |
Wiadomość |
Spirit_of_Martin
Administrator
|
Wysłany: 2010-10-21, 12:43 Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum i Historii Miasta Głogowa
|
|
|
15 października 2010r. o godz. 13:00 w Muzeum Archeologiczno – Historycznym w Głogowie odbyło się spotkanie założycielskie przyszłych członków powoływanego Stowarzyszenia Przyjaciół Muzeum i Historii Miasta Głogowa (SPMiHMG). Stowarzyszenie ma na celu integrować środowisko osób przychylnych muzeum, a przede wszystkim wspierać badania nad historią miasta Głogowa oraz ich popularyzację.
Stowarzyszenie stawia sobie za cel likwidację białych plam w dziejach miasta, wynikających głównie z braku zainteresowania przedwojennych historyków niemieckich okresem panowania w Głogowie Piastów i Jagiellonów. Ze względu na niepełną dokumentację wydarzeń z czasów powojennych w Głogowie, szczególnie należy zwrócić uwagę na dzieje opozycji niepodległościowej oraz na badania nad okresem Referendum (3xTAK) oraz wyborów do Sejmu Ustawodawczego.
Inf prasowa za Muzeum |
_________________ Serwisy Malacha: Głogów / Wrocław |
|
|
|
|
Bart
Emigrant
|
Wysłany: 2010-10-26, 11:02
|
|
|
Ciekawe. Ktoś z was należy? |
_________________ www.ateista.pl |
|
|
|
|
patrick.
www.glogow.pl/tzg
|
Wysłany: 2010-10-26, 12:29
|
|
|
Z tego co widziałem to gro członków stanowią dyrektorzy szkół i organizacji samorządowych i pozarządowych, nie widziałem tam ,,zwykłych pasjonatów z ulicy" |
_________________ ,,Wygląda na to, że skończę na ulicy, bo tylko tam będzie wolno palić" - M.Czubaszek |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2010-10-26, 13:03
|
|
|
Spirit_of_Martin napisał/a: | Stowarzyszenie stawia sobie za cel likwidację białych plam w dziejach miasta, wynikających głównie z braku zainteresowania przedwojennych historyków niemieckich okresem panowania w Głogowie Piastów i Jagiellonów. |
...Bart, ja bym powiedziała, że bardzo ciekawe ...oj ciekawa ta motywacja, naprawdę ciekawa. Mam nadzieję, że nie będzie powtórki z rozrywki i udowadniania po raz kolejny polskości ziem zachodnich. Natomiast badanie historii najnowszej to zupełnie inna kwestia. Dla mnie sprawa bezdysusyjna i jest mi bez różnicy kto to bada, byle dobrze i zachowaniem zasad sztuki. Biorąc pod uwagę sprawę z Królakiem myślę, że czas najwyższy by Głogów uporał się z tym co działo się całkiem niedawno. Pożyjemy - zobaczymy. Z tego co słyszałam w różnych mediach, była też motywacja finansowa... |
|
|
Ślązak
|
Wysłany: 2010-10-26, 17:33
|
|
|
balbina napisał/a: | ...Bart, ja bym powiedziała, że bardzo ciekawe ...oj ciekawa ta motywacja, nawet bardzo. Mam nadzieję, że nie będzie powtórki z rozrywki i udowadniania po raz kolejny polskości ziem zachodnich. |
No właśnie, co najmniej dziwi mnie postawa muzeum. Czuć w tekście nutkę niedwuznacznej pretensji ... |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
|