Chociemyśl - poszukiwane! |
Autor |
Wiadomość |
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-15, 21:29 Chociemyśl - poszukiwane!
|
|
|
Stowarzyszenie GROT poszukuje fotografii -moga byc wykonane wspolczesnie- zalezy nam przede wszystkim na informacji, czy jest tam kościół lub dworzec PKP i oczywiscie fotkach tych budowli :) ...ewentualnie jakis wysoki budynek, na ktorym po wojnie wisiala tablica z napisem CHOCIEMYSL.
Ważne !!!!! |
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2011-07-15, 22:11
|
|
|
ja tamtędy często jeżdże, to się porozglądam następnym razem |
|
|
Bon3r
|
Wysłany: 2011-07-17, 20:49
|
|
|
No ja chyba częściej tam bywam wiec tam zajadę i pstryknę jakąś fotkę to Ci podeślę. Wg mapy z 1919r jest tam dworzec "PKP"...Dlaczego to jest taż aż tak ważne? Czyżby znowu jakaś tajemnica?
edit: kościół (kaplica) jest na 100% dworzec też ale ile z niego zostało to nie wiem...
ps. raczej na kościele tablicy z napisem Chociemyśl by nie było |
_________________ „Ciesz się młodzieńcze, w młodości swojej, a serce twoje niech się rozwesela za dni młodości twojej (...) bo młodość jak zorza poranna szybko przemija” -Księga Koheleta |
|
|
|
|
Zio
|
Wysłany: 2011-07-17, 23:50
|
|
|
Nie wiem czy tą stronę masz, ale znalazłem coś takiego:
http://www.glogow.pl/okol...logowskiaaa.htm
Gdzieś tam po lewej jest Chociemyśl. Może się przyda ;) |
_________________ Panie, nie dopuszczaj do mnie myśli, że powinienem zawsze i wszędzie wypowiadać się na każdy temat.
(św. Franciszek Salezy) |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-18, 08:19
|
|
|
Super, dzieki wszystkim za (obiecaną także) pomoc :) Juz wyjasniam. Otorz Stowarzyszenie GROT natknelo sie na scianach jednego ze schronow glogowskich na interesujace wydrapki scienne; sa bardzo dobrze zachowane, na jednym budynku widnieje napis: "CHOCIEMYSL" i tak sobie myslalem, czy jest mozliwe odszukanie autorach tych arcydziel, chociaz wydaje sie to raczej niewykonalne. A tu kilka przykladow:
Po blizszym zbadaniu ukazaly sie wozy militarne, ciezarowki, dżipek, spadochroniarz i zasobnik na spadochronie, rosyjska gwiazda z prowadzacymi do.... kosciola drogami, most kolejowy z lokomotywa i wagonami, pod nim rzeka, w poblizu czolgi... piekny komiks, powojenny, kto wie czy ten most to nie mostek kolejowy w Głogowie! Poza tym widnieje tam napis patriotyczny: "JESZCZE POLSKA"... |
|
|
Alicja
Administrator
|
|
|
|
|
Bon3r
|
Wysłany: 2011-07-24, 02:30
|
|
|
na foto nr 3 pod napisem Chociemyśl niemiecka nazwa miejscowości Kotzemeuschel (Kociamyśl).
Jak dla mnie "komiks" jest powojenny być może narysowany przez jakiegoś wagarowicza... |
_________________ „Ciesz się młodzieńcze, w młodości swojej, a serce twoje niech się rozwesela za dni młodości twojej (...) bo młodość jak zorza poranna szybko przemija” -Księga Koheleta |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-24, 08:47
|
|
|
Wagarowicza, ale pamietajacego co nieco, swiadka historii :) |
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-24, 13:51
|
|
|
a działa Wam ten link do picasy??? |
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-24, 14:22
|
|
|
Alicja napisał/a: | a działa Wam ten link do picasy??? |
Nie.
Musisz zmienić uprawnienia dostępu na "publiczne". Twoje galerie są niedostepne, jedynie jest komunikat:
Cytat: | Galeria użytkownika Alicja Albumy (0)
Ten użytkownik nie ma żadnych publicznych albumów. |
|
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2011-07-25, 11:24
|
|
|
Dzieki wielkie za foty, miescinka skonczy chyba jak Wroblin Glogowski... szkoda tych poniemieckich budynkow. |
|
|
|