Głogów - Lipsk |
Autor |
Wiadomość |
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2011-08-15, 18:17
|
|
|
Pięknie! Wszystko się zgadza, wojska napoleońskie w 1806 zdobyły twierdzę, więc na pewno chodzi o nasz Głogów. Co to za plakietki? |
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2011-08-15, 19:53
|
|
|
I to chyba niemieckie plakietki sądząc po napisach. Upamiętniają poddanie własnej twierdzy Francuzom? Czy coś można więcej dowiedzieć się o plakietkach, np. rok ich wytworzenia? Dość to nietypowe aby wydawać bibelot przedstawiający poddanie własnych fortyfikacji i w dodatku bez bohaterskiej obrony. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2011-08-16, 14:23
|
|
|
Cytat: | Dość to nietypowe aby wydawać bibelot przedstawiający poddanie własnych fortyfikacji i w dodatku bez bohaterskiej obrony. |
Jak dla mnie zadne upamietnienie kapitulacji - widac wyraznie, ze trwa oblezenie miasta po dymach oraz kierunkach lotu pociskow. Super fancik, dzieki za wrzute :*[/b] |
|
|
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
Wysłany: 2011-08-16, 17:09
|
|
|
Niestety więcej nie pomogę, bo nie wiem. Plakietki sfotografował kumpel, choć moim aparatem. Nie pomyślałem, żeby go przypilnować, by sfotografował również podpis. Zatem jedyne, co pozostaje, to napisać do Muzeum i zapytać.
W skład kompleksu pomnika wchodzi jeszcze cerkiew prawosławna oraz cmentarz, który przerobili na park. Sam budynek jest imponujący - i ze względu na wielkość, i ze wględu na aspekty artystyczne. Upamiętnia on wszystkich poległych, a nie tych, którzy zwyciężyli. Nie odnosi się też do jednej konkretnej osoby. |
_________________ Tak stoję, inaczej nie mogę./So stehe ich, anders kann ich nicht. |
|
|
|
|
|