Głogowskie Forum Historyczne
Kontakt Kontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzątanie miasta - sprzątnęli człowieka...
Autor Wiadomość
Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-09-26, 10:15   Sprzątanie miasta - sprzątnęli człowieka...

Dopiero dzis sie o tym dowiedzialem, ale jak nabardziej trzeba o tym pisac. Otoz na Ostrowie Tumskim, na ul. Dobrej (lub Spokojnej), przy garazach - mieszkal sobie od WIELU lat moj znajomy. Bezdomny. Zaadoptowal sobie czesc schronu. Mial psa - jednego z niewielu przyjaciol. Obecnosc zwierzecia odstraszala zlodziei i od naprawde masy lat nie bylo tam wlaman. Bezdomny dorabial sobie pracujac w okolicy czy sprzedajac zlom. Ludzie z osiedla dokarmiali psa, Tadek mial zawsze kase na jedzenie, od czasu do czasu na piwo.
Wybudowal sobie szklarnie, zalozyl ogrodek - zakupil nasiona (ZAKUPIL!), zasial, zbieral i zywil sie. Lowil ryby.
Wybudowal sobie altanke. Zbieral zlom, drewno na zime, mial narzedzia typu mlotek, siekiera, lopata itp. W schronie mial piec, wersalke, meble, lubil czytac ksiazki.Zamontowal drzwi zamykane na klucz, wstawil duze, jasne okno.
Kilka razy w roku odwiedzal go dzielnicowy i sprawdzal czy "wszystko gra".
Byl lubiany przez mieszkancow, od czasu do czasu pomagal.

No i zaczela sie piekna akcja sprzatania miasta... sprzatneli mu altane, wywiezli drewno, fotele, narzedzia ("zeby nic sobie nie zrobil") na szczescie nie zasypali ogrodka i zostawili szklarnie. Pies trafil do schroniska, Tadka wywiezli do Zukowic (przytulisko - raczej wegetalisko), ale od razu wrocil. Koszt wykupienia psa to podobno 300 zl.

Dzis odwiedzilem Tadka - drzwi otwarte, nie bylo go takze w miejscu, gdzie wykopywal zlom. Moze zmieni miejsce zamieszkania, moze placze gdzies nad Odra, moze wisi gdzies na drzewie?

Polecam te sprawe mediom - niby nic sie nie stalo, bo to przeciez tylko sprzątanie, ale...

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-09-26, 12:52   

szok, możemy zrobić zrzutę na wykupienie psa. Mogę pojechać... mogę popróbować wyciągnąć go bez kosztów. Yedyny, jak znajdziesz człowieka, daj znać! Słyszałam o tej akcji, robiło ją stowarzyszenie 4x4, czy jakoś tak. Rozumiem, że chcą się pokazać z dobrej strony, jakoś zareklamować, ale bez przesady! Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Niech lepiej nie dewastują terenów nadodrzańskich, bo słyszałam opinie, że nieźle się tam rozgościli :evil:

dragon 

Wysłany: 2011-09-26, 23:21   

oj Alicjo czy też inni krytycy ...czy ty masz za przeproszeniem 12lat....że sądzisz że jakieś Stowarzyszenie ma prawo usunąć prawnie kogokolwiek i skądkolwiek ....? :shock: ..też mi Tadka szkoda było,podowiadujcie się dlaczego tak to wyszło zanim cokolwiek ktoś napisze ....a i co słyszeliście o dewastacji terenów nadodrzańskich ? ...zapraszam na ul.Dzieci Głogowskich 3...ale do jutra...leży tam kupa którą zebraliśmy ....podnosicie na ulicy nie swój papierek ?...sprzątacie do woreczków po swoich psach ?...fajnie się pepla... na forumach różnych z domu nie wychodząc...bo przecież płace podatki to niech inni sprzatają...pozdrawiam serdecznie :-)

P.S...do wykupienia Miśka tez się chętnie dołożę...

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-09-27, 08:33   

No to jest nas troje do wykupienia psa.
A co do Twojego postu - nigdy nie sprzatalem po swoim psie, bo sral (za przeproszeniem) na trawe, a kupa ladnie sie po kilku dniach rozkladala. Zielenine mielismy taka za blokiem, ze kilka razy w roku 3a bylo kosic (dobry nawóz) :)
Ale wracajac do Miska - pies byl zadbany, NIE BYL wyglodzony, nocowal z Tadkiem wewnatrz kiedy bylo zimno, ciekawe czy zostal przebadany po zabraniu do schroniska i ewentualnie na jakie choroby cierpial? Bo jesli byl zdrowy, to co on tam jeszcze robi?

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-09-27, 09:08   

dragon napisał/a:
oj Alicjo czy też inni krytycy ...czy ty masz za przeproszeniem 12lat....że sądzisz że jakieś Stowarzyszenie ma prawo usunąć prawnie kogokolwiek i skądkolwiek ....?

A gdzie ja to niby napisałam, że tak sądzę?
dragon napisał/a:
podowiadujcie się dlaczego tak to wyszło zanim cokolwiek ktoś napisze

Tak naprawdę, to poza stwierdzeniem faktu, nikt niczego tu nie napisał... Stało się jak się stało i jest to przykre, w swoim poście wyraziłam ubolewanie. Też zamiast mnie prowokować mogłeś napisać coś więcej na temat tego jak to wyglądało, skoro uważasz, że nie ma się czym bulwersować, bo zrobiliście co mogliście najlepszego. Nie mam nic przeciwko sprzątniu! Jak najbardziej chwała Wam za to, zawsze to jakaś forma "zadośćuczynienia" za skutki harcowania po krzokach :-P Co robicie, każdy może sobie obejrzeć na youtube, polecam. Yedyny właśnie jedzie kolejny raz namierzać Tadka... Ja dzwonię do Amicusa.

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-09-27, 14:24   

Namierzylem, obdarowalem czym moglem, bo skarpet mu nawet nie zostawili, wędka przepadla, skrzynka z narzedziami, ksiazki. W sumie to teraz najbardziej bezdomny z bezdomnych. Ale kilka rzeczy udalo sie zalatwic :) Bede informowal co i jak.

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-09-27, 15:24   

fajnie, cieszę się. Jakbym w czymś jeszcze mogła pomóc, daj znać.

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-09-27, 15:26   

:* na Ciebie zawsze mozna liczyc :)

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2011-09-28, 06:50   

W razie czego też i ja mogę pomóc, tylko dajcie mi znać bo teraz cały czas pracuję i nie mam za wiele czasu na czytanie forum. Na forum GL zrobiłem temat ale bez większego odzewu:
http://forum.gazetalubusk...820#entry977820

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-10-05, 21:46   

W najnowszym Głosie Głogowa jest już artykuł na dwie strony o całej sprawie. Urząd Miasta jest bezduszny i nieugięty, aż przykro się robi. Tyle lat nikomu nie przeszkadzał i nagle urzędasy martwią się o jego bezpieczeństwo, tłumacząc wszystko tym, że zima idzie i zapowiadają, że to dopiero początek przeganiania bezdomnych z bunkrów, które szczerze mówiąc wyglądają i tak jak bezpańskie!

Przy okazji obchodu placu kolegiackiego zaszliśmy do Tadka, akurat zbierał się gdzieś na nocleg pod chmurką. Rzeczywiście niezły sajgon mu tam zrobili... Misiek nas oszczekał, dobrze było go widzieć takiego szczęśliwego.

Misiek ma swoje lata, ale prezentuje się fantastycznie!

Garaże, których doglądał Miesiek ;-)

Nie wiem, czy to relane, ale trzymam kciuki, żeby Tadek wrócił do SWOJEGO bunkra.

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2011-10-07, 13:17   

W GL ukazał się artykuł na ten temat:
http://www.gazetalubuska....IAT03/545106717

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2011-10-07, 18:18   

"Być może obecnie odbiór społeczny jest taki, że go krzywdzimy, ale gdyby mu się coś stało, gdyby zamarzł lub się tam zaczadził - to na gminę spadałaby wina, że się nie zajęła"
Bez urazy, Panie Sadowski, ale czy ktos pociagnal kogokolwiek do odpowiedzialnosci za smierc bezdomnego w Malakoffie? Bo slyszalem, ze tak juz co najmniej 3 osoby zmarly na przestrzeni lat. Jakos tak przemknelo bez echa :/ Tyle, ze tam tylko na glowe nie kapalo, a Tadek mial mieszkanko. Nedzne, ale wlasne i czul sie tam bezpieczny.

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2011-11-09, 08:27   

mozna juz oglądać Interwencję Polsatu w internecie: http://www.interwencja.po...6915/index.html

Tadek 
Tadek

Wysłany: 2011-11-19, 15:53   

Chyba Państwo Urzędnicy sa mocno urażeni
http://www.glogow-info.pl...=20349&Itemid=2

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2011-12-19, 15:46   

Artykuł w Gazecie Lubuskiej:
http://www.gazetalubuska....IAT03/426668419

Odpowiedz do tematu