Materiały 1109 |
Autor |
Wiadomość |
Spirit_of_Martin
Administrator
|
|
|
|
|
Bart
Emigrant
|
Wysłany: 2009-04-21, 10:18
|
|
|
Pamiętam ten atlas, uczyłem się z niego :) |
_________________ www.ateista.pl |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2009-04-21, 22:07
|
|
|
ooooj ja też pamiętam ten atlas
Artykuł taki sobie, nic nie wnosi do naszej dyskusji, poza tą jedną atlasową ciekawostką... Fajnie, że ktoś to wygrzebał Poza tym wyjaśnienie, dlaczego autor posłużył się sformułowaniem, że Polska graniczyła z państwami niemieckimi jest jakieś absurdalne ...równie dobrze można by napisać że to Niemcy graniczyli z jakimiś "państwami polskimi", bo przecież i w naszej historii zaliczyliśmy już trochę różnych form państwowości.... A ta krótka dygresja o NRDowskiej wycieczce w naszym muzeum - no cóż - nie wiem za bardzo czemu ma dowodzić....
-->Spirit of Martin - co do różnych akcji związanych z obchodami, wiem że MBP coś na dniach organizuje, a nie macie tego na stronie gł. http://www.mbp.glogow.pl/..._miejskiej.html |
|
|
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
Wysłany: 2009-04-22, 15:39
|
|
|
Myślę, że gdyby na wzór okładki tego polskiego atlasu, Niemcy wyrysowaliby wszystkie swoje największe granice i zaznaczyli wewnątrz nich obecne (a to wszystko ku edukacji dziatwy), znalazło by się natychmiast kilku krewkich polskich działaczy, którzy bezzwłocznie oskarżyliby Niemców o rewanżyzm, znaleźliby powiązania do Eriki Steinbach, czy odstawiliby podobne kabarety.
Na tym atlasie wychowano całe pokolenie post-czietyrie tankisty i sobaka. |
_________________ Tak stoję, inaczej nie mogę./So stehe ich, anders kann ich nicht. |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2009-04-25, 20:30
|
|
|
Atlas ten powstał w okresie kiedy straszono nas wciąż najazdem RFN na nasz kraj, w serwisach medialnych oraz prasie dominowała tematyka czołgów Leopard 2 porównywanych do drugowojennych Tygrysów oraz wycelowane w nasze miasta pociski Pershing 2 i Cruise z głowicami jądrowymi (nie ważne, że pociski te były Amerykanów, ważne aby wywołać poczucie zagrożenia). Najciekawszym elementem atlasu jest scena z Psiego Pola z sugestią, że po bitwie (której nie było o czym juz wiadomo właściwie było w okresie końca XIX wieku) psy zjadały ciała poległych ... oczywiście wyłącznie Niemców. Widocznie ciała Polaków były niesmaczne |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
|