Ciekawa historia Dorożalskich z Głogowem w tle |
Autor |
Wiadomość |
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-01-09, 09:56 Ciekawa historia Dorożalskich z Głogowem w tle
|
|
|
Thomas Dorożalski był zawodowym sierżantem w 3 Kompanii 58 Pułku Piechoty, stacjonującego w Głogowie.
Urodzili się w Ostrowie na Wielkopolsce. Thomas Dorożalski był zawodowym sierżantem w 3 Kompanii 58 Pułku Piechoty, stacjonującego w Głogowie.
Tomasz miał syna, Maksymiliana, Tomasza (ur. 1867 w Głogowie)
Wyciąg z aktu chrztu w kościele katolickim w Głogowie Maksymiliana Tomasza Dorożalskiego. Jego ojciec, sierżant armii pruskiej wziął na świadków kolegów - sierżantów z 58 Pułku Piechoty.
Maksymilian miał trzech synów:
-Stefan (13.08.1896),
-Bolesław (data urodzenia nieustalona)
-Edmund (16.10.1897).
oraz dwie córki:
-Felicję
-Marię.
Tekst o życiu i uczestnictwie w wojnach na stronie Muzeum Historyczno - Wojskowego w Toruniu:
http://muzeumhw.pl/old_si...efan-Dorożalski
źródło:
http://muzeumhw.pl/ |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-01-09, 13:23
|
|
|
Niezła historia
Jak to się mówi - życie pisze najlepsze scenariusze, |
|
|
|
|
DanutaEwa
DanutaEwa
|
Wysłany: 2015-01-10, 12:41
|
|
|
Prawdopodobnie w tym pułku służył także mój dziadek Franciszek. Pamiętam z czasów dzieciństwa, że wspominał o tym. A także wspomniał Kościół Garnizonowy. Ale w czasie mojego dzieciństwa, wszędzie jeszcze były gruzy. Więc dziadek ze smutkiem oglądał Głogów |
_________________ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-01-10, 12:56
|
|
|
Wow
Może ma Pani jakieś zapisane wspomnienia dziadka? Pamiątki? |
|
|
|
|
DanutaEwa
DanutaEwa
|
Wysłany: 2015-01-10, 13:04
|
|
|
Niestety nie. Jako podlotka nie interesowały mnie takie sprawy Po wojnie, z wiadomego powodu, dziadek wolał o tym nie mówić A teraz już go nie ma |
|
|
|
|
|
demiane
|
Wysłany: 2015-01-10, 17:37
|
|
|
Szkoda.
A szukała Pani jakichś śladów po nim?
Może gdzieś jest odnotowany... |
|
|
|
|
DanutaEwa
DanutaEwa
|
Wysłany: 2015-01-10, 18:41
|
|
|
demiane napisał/a: | Szkoda.
A szukała Pani jakichś śladów po nim?
Może gdzieś jest odnotowany... |
Nie Damian nie szukałam i myślę, że obecnie trudno będzie cokolwiek znaleźć. Tym bardziej, że nie posiadamy żadnych rodzinnych pamiątek z tego okresu |
|
|
|
|
|
Wieslaw
|
Wysłany: 2015-01-13, 16:11
|
|
|
Tadeusz, dzięki za wyszperany temat. Nie mam narazie czasu ale konotuje na przyszłość. Zerknąłem na pomorska stronę. nie powtarzajmy określeń amatorów - zawodowy sierżant brzmi dziwnie. Ale o tym potem. Jeszcze raz dziękuję - zwróćcie uwagę, ze dokument wydany przez proboszcza, W Becksmanna, redemptorystę, który zawiadywał katolickim głogowskim "ordynariatem" w latach II wojny. Pieczątka toruńska przysłania rok kontrasygnaty ale jet to czas głogowskiego Wehrmachtu co widać zresztą po przybitej obok "gapie". |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2015-01-13, 16:35
|
|
|
Wieslaw napisał/a: | zwróćcie uwagę, ze dokument wydany przez proboszcza, W Becksmanna, redemptorystę, który zawiadywał katolickim głogowskim "ordynariatem" w latach II wojny. Pieczątka toruńska przysłania rok kontrasygnaty ale jet to czas głogowskiego Wehrmachtu co widać zresztą po przybitej obok "gapie". |
Faktycznie, nie przeczytałem tego dokumentu i nie zwróciłem uwagi na dolną część. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
|