Wykłady na temat: "Tajemnice codzienności" |
Autor |
Wiadomość |
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2012-09-12, 14:38 Wykłady na temat: "Tajemnice codzienności"
|
|
|
15 i 16 września 2012r. obchodzone są Europejskie Dni Dziedzictwa, w tym roku pod hasłem: "Tajemnice codzienności". W związku z tym muzeum organizuje dwa wykłady otwarte. Pierwszy odbędzie się 15 września 2012r.: "Plon, niesiemy plon w gospodarza dom"- żniwa, święto plonów w tradycji i obrzędowości polskiej. Natomiast 16 września 2012r. odbędzie się wykład: "Historia cechów głogowskich"- poświęcony organizacjom skupiającym rzemieślników jednej lub kilku pokrewnych specjalności. Miały one na celu obronę interesów rzemiosła, ustalały produkcję i ceny, również nadzorowały jakość wyrobów. Omówiony zostanie okres na śląsku od II poł. XIII wieku. Oba wykłady rozpoczną się o godz. 12:00. W tych dniach zapraszamy również do bezpłatnego zwiedzania wszystkich sal wystawowych.
Czy ktoś się z forumowiczów wybiera? Jak dobrze to postaram się być. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2012-09-12, 19:18
|
|
|
Ja bym z checia poszedl na cechy, ale czy wyklady rozpoczynaja sie jednoczesnie, czy jeden po drugim? |
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2012-09-12, 19:37
|
|
|
15 września 2012r.: "Plon, niesiemy plon w gospodarza dom" o godz. 12 :00
16 września 2012r. "Historia cechów głogowskich"- o godz. 12:00 |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2012-09-13, 20:11
|
|
|
o cechach rzeczywiście może być interesujący. Dam znać w sobotę wieczorem czy się wybieram. |
|
|
Ślązak
|
Wysłany: 2012-09-15, 11:24
|
|
|
Cechy - przyjeżdżam jutro! |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2012-09-15, 16:54
|
|
|
Dzisiaj byłem na wykładzie pod tytułem: "Plon, niesiemy plon w gospodarza dom". Pod względem historycznym było mało, głównie opis różnych obyczajów i zwyczajów oraz form świętowania "Matki Boskiej Zielnej" i Dożynek. Słuchaczy było bardzo mało i jako ciekawostkę powiem, że 66 procent stanowili mieszkańcy Wrocławia pozostałe 33 procent to już z Głogowa. A było 3 słuchaczy, para emerytów z Wrocławia i ja, z Głogowa ;)
O tyle to było ciekawe, że akurat tego typu święta, formy wystroju, sposoby świętowania w różnych rejonach Polski są słabo mi znane i mogłem się co nie co dowiedzieć.
Jutro będę na wykładzie o cechach rzemieślniczych. |
|
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2012-09-16, 19:09
|
|
|
Dzisiaj był wykład pod tytułem: "Historia cechów głogowskich". Obejmował zagadnienia powstania pierwszych cechów w okresie połowy XIII wieku w Głogowie, ich rozwój, dokumenty normujące działalność rzemieślników oraz okres nowożytny ich działalności. Sporo dat, sporo informacji, dla mnie był interesujący, scalał w jedno zagadnienie związane z rzemieślnikami działającymi w Głogowie.
Zdjęcia z fragmentów prezentacji pierwszego i drugiego dnia wykładów oraz fotografie z nowych ekspozycji muzeum (na razie bez opisów) na stronie:
https://picasaweb.google.com/tadeuszfantom/TajemniceCodziennosci |
|
|
|
|
Ślązak
|
|
|
|
|