Głogowskie Forum Historyczne
Kontakt Kontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokumenty i wydawnictwa związane z historią Głogowa i okolic
Autor Wiadomość
TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2013-03-19, 08:47   Dokumenty i wydawnictwa związane z historią Głogowa i okolic

Założyłem temat dotyczący kopii różnych papierowych pamiątek związanych z naszym miastem i okolicami. Jak ktoś ma jakieś dokumenty, wydawnictwa czy inne materiały papierowe niech kopiuje i zamieszcza tutaj bezpośrednio albo w postaci linku do galerii. Linkujcie też galerie gdzie takie materiały występują.
Ja na zachętę umieszczam link do galerii (z opisem) która właśnie zamieściłem:
https://picasaweb.google.com/tadeuszfantom/PapieryWPowojennejHistoriiGOgowa#

Wieslaw 

Wysłany: 2013-03-20, 07:57   

Dzięki Tadeusz za cenną inicjatywę. Takich pomysłów nigdy dość.
Chcę tylko zwrócić uwagę na periodyzację dziejów najnowszych Polski. Otóż po II wojnie Rzeczypospolita polska nazywała się tak do 22 lipca 1952 roku, kiedy przyjęto nową Konstytucję i Ty ją też pokazujesz. Na zdjęciu bonu Narodowej Pożyczki Rozwoju Sił Zbrojnych z 1951 jest to napisane.
Dlatego też nieprawdziwe jest zdanie "Rewers banknotów używanych w PRL w czasie lat 1950-78."
Również banknot 20 złotowy ma datę emisji 1 lipca 1948 rok. Pozostałych nie powiększałem ale te nominały tez pojawiły się 1.07.1948 r.

Z pozdrowieniami

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2013-03-20, 12:41   

Dziękuję za rzeczowe uwagi. Oczywiście poprawiłem i przy okazji znalazłem jeszcze więcej nieścisłości. Samo używanie określenia PRL tak weszło w użycie do określania okresu historycznego Polski, że często bezkrytycznie jej sam nawet używam nie zwracając uwagi na fakt jej wprowadzenia dopiero w roku 1952. Poprawiłem też opis banknotów 10 i 20 zł (nalepki od piwa) gdzie okres używania przypadał na lata 1982 do 1989. Jeszcze raz dziękuje, dobrze że ktoś zwraca uwagę na błędy popełniane w podpisach fotografii, dzięki czemu nie wprowadza się czytelników w błąd.

Ślązak 

Wysłany: 2013-04-03, 17:56   

Godna uwagi inicjatywa :-) ! Zamieszczę, co swoje.

Odpowiedz do tematu