Głogowskie Forum Historyczne
Kontakt Kontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PRZENIESIENIE NAGROBKóW
Autor Wiadomość
Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2012-03-16, 11:05   PRZENIESIENIE NAGROBKóW

Przeniesienie plyt nagrobkowych zalegajacych w poblizu Kolegiaty. Pytanie tylko: GDZIE? Moze niezlym miejscem bylby skwer przy dawnej Synagodze? Skoro i tak powstal tam juz pomnik z krzyzem, to czemu by nie umiescici tam i pozostalosci niemieckich? Moze ktos ma inny pomysl? Przenioslo by sie takze zasypane nagrobki znajdujace sie na terenie dawnej "samochodowki".

GROT moze wystosowac odpowiednie pismo do Prezydenta Głogowa w tej sprawie. Mamy juz pozwolenie ksiedza na zabranie przedwojennych nagrobkow.

Tulpar 

Wysłany: 2012-03-16, 16:10   

Myślę, że pomnik z krzyżem i nagrobki z krzyżem wokół synagogi to nienajlepszy pomysł. To tak jak śpiewanie kolęd w budynku danwej synagogi. Zwykły brak wyczucia.

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2012-03-16, 16:43   

Ja uważam, że one powinny być wyeksponowane przy kolegiacie.

Zio 

Wysłany: 2012-03-16, 17:09   

Zebranie wszystkich przedwojennych nagrobków w jedno miejsce to świetny pomysł, jednak zgadzam się z Tulparem, że umieszczanie ich koło lapidarium po synagodze jest pomysłem co najmniej niefortunnym.
Moim zdaniem nie musi to być koniecznie kolegiata. Może przedwojenny mur przy ruinach kościoła św. Mikołaja? Można by było jeszcze zadbać o znajdujące się na nim płaskorzeźby, a przeniesione tam nagrobki umieścić na rekonstrukcji muru. W końcu kiedyś całość będzie ogólnodostępna, więc taki ciąg płaskorzeźb na murze miałby ręce i nogi.

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2012-03-16, 19:26   

Nooo, Zio! Dobrze, że jesteś z nami, genialny pomysł z tym Mikołajem. Jestem za, jak najbardziej :-D

Mateusz-glogau 

Wysłany: 2012-03-16, 19:52   

Jestem chętny i gotowy do pomocy, jednak jedynie w weekendy jestem dostępny w Głogowie ;)

Zio 

Wysłany: 2012-03-16, 20:52   

Dzięki, Ala :)
Ja niestety służyć mogę pomocą tylko za pomocą internetu, tudzież telefonu. Parę tygodni temu przeprowadziłem się do Brzegu na stałe i w Głogowie będę bywał dość sporadycznie.

patrick. 
www.glogow.pl/tzg

Wysłany: 2012-03-17, 00:04   

Jestem za tym żeby były wyeksponowane koło Kolegiaty. Myślę jednak , że najpierw trzeba pogadać o tym z Ratuszem

Ślązak 

Wysłany: 2012-03-17, 01:51   

Obstawiam zarówno kolegiatę, jak i farę. Myślę, że warto w tej sprawie zorganizować spotkanie (najlepiej w środku tygodnia).

Yedyny 
Administrator

Wysłany: 2012-03-17, 07:11   

Proponuje poniedzialek w Wedzarni Staromiejskiej o 17:0, od razu kilka spraw zalatwimy, moze powstanie tresc takiego wniosku.

Ślązak 

Wysłany: 2012-03-17, 12:42   

Może środa, bądź czwartek? W poniedziałek nie będę mógł się jeszcze pojawić w Polkowicach (tym bardziej w Głogowie), a koniecznie chciałbym z Wami pomówić.

Alicja 
Administrator

Wysłany: 2012-03-17, 12:57   

Zio napisał/a:
...przeprowadziłem się do Brzegu na stałe i w Głogowie będę bywał dość sporadycznie.

buuuu
:cry:

TadeuszFantom 
Administrator

Wysłany: 2012-03-17, 16:28   

Tulpar napisał/a:
Myślę, że pomnik z krzyżem i nagrobki z krzyżem wokół synagogi to nienajlepszy pomysł. To tak jak śpiewanie kolęd w budynku danwej synagogi. Zwykły brak wyczucia.

Mam identyczne zdanie, nie należy w pobliżu miejsc kultu innej religii afiszować pomników związanych z katolicyzmem.
Inna kwestia to gdzie wyeksponować te pomniki. Mam swój na to własny pogląd, najlepiej w miejscu gdzie kiedyś były, może nie do końca dokładnie w tym samym miejscu ale jako pamiątka po cmentarzach katolickich które istniały. Nie jestem pewien ale ten pomnik chyba pochodzi z cmentarza który znajdował się kiedyś w pobliżu kolegiaty, w dodatku w pobliżu był cmentarz z okresu średniowiecza. Ciekawe czy proboszcz parafii nie zgodził by się na upamiętnienie takiego cmentarza, od razu w nawiązaniu do najstarszego miejsca pochówku z okresu państwa piastów? Czy nie sensowne by było stworzenie placyku informacyjnego z tabliczką (w przyszłości może mur pamięci nawet z nazwiskami pochowanych osób - tych co zostały by ustalone, że spoczywały w pobliżu), była by to jakaś pamiątka bezpośrednio związana z tym miejscem a nie tylko "przechowalnia" zabytku.
Dodam jeszcze, że z tego co słyszałem ma być lapidarium upamiętniające kaplicę św. Anny, czy nie było by ciekawiej gdyby w takim lapidarium na podwyższonej ścianie informowano i istnieniu cmentarzy z okresu początku państwa oraz późniejszego, dodatkowo w oparciu o dane z ksiąg parafialnych z wyeksponowaniem nazwisk i imion osób spoczywających i w obrębie lapidarium wstawione pozostałości po jednym z cmentarzy.

Odpowiedz do tematu