PRZENIESIENIE NAGROBKóW |
Autor |
Wiadomość |
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2012-03-16, 11:05 PRZENIESIENIE NAGROBKóW
|
|
|
Przeniesienie plyt nagrobkowych zalegajacych w poblizu Kolegiaty. Pytanie tylko: GDZIE? Moze niezlym miejscem bylby skwer przy dawnej Synagodze? Skoro i tak powstal tam juz pomnik z krzyzem, to czemu by nie umiescici tam i pozostalosci niemieckich? Moze ktos ma inny pomysl? Przenioslo by sie takze zasypane nagrobki znajdujace sie na terenie dawnej "samochodowki".
GROT moze wystosowac odpowiednie pismo do Prezydenta Głogowa w tej sprawie. Mamy juz pozwolenie ksiedza na zabranie przedwojennych nagrobkow. |
|
|
Tulpar
Wiek: 49 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 497 Skąd: Lissa i. P. / Leszno
|
Wysłany: 2012-03-16, 16:10
|
|
|
Myślę, że pomnik z krzyżem i nagrobki z krzyżem wokół synagogi to nienajlepszy pomysł. To tak jak śpiewanie kolęd w budynku danwej synagogi. Zwykły brak wyczucia. |
_________________ Tak stoję, inaczej nie mogę./So stehe ich, anders kann ich nicht. |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
Wiek: 44 Dołączyła: 10 Lis 2007 Posty: 1887 Skąd: Głogów-Kopernik
|
Wysłany: 2012-03-16, 16:43
|
|
|
Ja uważam, że one powinny być wyeksponowane przy kolegiacie. |
|
|
Zio
|
Wysłany: 2012-03-16, 17:09
|
|
|
Zebranie wszystkich przedwojennych nagrobków w jedno miejsce to świetny pomysł, jednak zgadzam się z Tulparem, że umieszczanie ich koło lapidarium po synagodze jest pomysłem co najmniej niefortunnym.
Moim zdaniem nie musi to być koniecznie kolegiata. Może przedwojenny mur przy ruinach kościoła św. Mikołaja? Można by było jeszcze zadbać o znajdujące się na nim płaskorzeźby, a przeniesione tam nagrobki umieścić na rekonstrukcji muru. W końcu kiedyś całość będzie ogólnodostępna, więc taki ciąg płaskorzeźb na murze miałby ręce i nogi. |
_________________ Panie, nie dopuszczaj do mnie myśli, że powinienem zawsze i wszędzie wypowiadać się na każdy temat.
(św. Franciszek Salezy) |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2012-03-16, 19:26
|
|
|
Nooo, Zio! Dobrze, że jesteś z nami, genialny pomysł z tym Mikołajem. Jestem za, jak najbardziej |
|
|
Mateusz-glogau
|
|
|
|
|
Zio
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:52
|
|
|
Dzięki, Ala :)
Ja niestety służyć mogę pomocą tylko za pomocą internetu, tudzież telefonu. Parę tygodni temu przeprowadziłem się do Brzegu na stałe i w Głogowie będę bywał dość sporadycznie. |
_________________ Panie, nie dopuszczaj do mnie myśli, że powinienem zawsze i wszędzie wypowiadać się na każdy temat.
(św. Franciszek Salezy) |
|
|
|
|
patrick.
www.glogow.pl/tzg
|
Wysłany: 2012-03-17, 00:04
|
|
|
Jestem za tym żeby były wyeksponowane koło Kolegiaty. Myślę jednak , że najpierw trzeba pogadać o tym z Ratuszem |
_________________ ,,Wygląda na to, że skończę na ulicy, bo tylko tam będzie wolno palić" - M.Czubaszek |
|
|
|
|
Ślązak
|
Wysłany: 2012-03-17, 01:51
|
|
|
Obstawiam zarówno kolegiatę, jak i farę. Myślę, że warto w tej sprawie zorganizować spotkanie (najlepiej w środku tygodnia). |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
Yedyny
Administrator
|
Wysłany: 2012-03-17, 07:11
|
|
|
Proponuje poniedzialek w Wedzarni Staromiejskiej o 17:0, od razu kilka spraw zalatwimy, moze powstanie tresc takiego wniosku. |
|
|
Ślązak
|
Wysłany: 2012-03-17, 12:42
|
|
|
Może środa, bądź czwartek? W poniedziałek nie będę mógł się jeszcze pojawić w Polkowicach (tym bardziej w Głogowie), a koniecznie chciałbym z Wami pomówić. |
_________________ "Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause." - Novalis |
|
|
|
|
Alicja
Administrator
|
Wysłany: 2012-03-17, 12:57
|
|
|
Zio napisał/a: | ...przeprowadziłem się do Brzegu na stałe i w Głogowie będę bywał dość sporadycznie. |
buuuu
|
|
|
TadeuszFantom
Administrator
|
Wysłany: 2012-03-17, 16:28
|
|
|
Tulpar napisał/a: | Myślę, że pomnik z krzyżem i nagrobki z krzyżem wokół synagogi to nienajlepszy pomysł. To tak jak śpiewanie kolęd w budynku danwej synagogi. Zwykły brak wyczucia. |
Mam identyczne zdanie, nie należy w pobliżu miejsc kultu innej religii afiszować pomników związanych z katolicyzmem.
Inna kwestia to gdzie wyeksponować te pomniki. Mam swój na to własny pogląd, najlepiej w miejscu gdzie kiedyś były, może nie do końca dokładnie w tym samym miejscu ale jako pamiątka po cmentarzach katolickich które istniały. Nie jestem pewien ale ten pomnik chyba pochodzi z cmentarza który znajdował się kiedyś w pobliżu kolegiaty, w dodatku w pobliżu był cmentarz z okresu średniowiecza. Ciekawe czy proboszcz parafii nie zgodził by się na upamiętnienie takiego cmentarza, od razu w nawiązaniu do najstarszego miejsca pochówku z okresu państwa piastów? Czy nie sensowne by było stworzenie placyku informacyjnego z tabliczką (w przyszłości może mur pamięci nawet z nazwiskami pochowanych osób - tych co zostały by ustalone, że spoczywały w pobliżu), była by to jakaś pamiątka bezpośrednio związana z tym miejscem a nie tylko "przechowalnia" zabytku.
Dodam jeszcze, że z tego co słyszałem ma być lapidarium upamiętniające kaplicę św. Anny, czy nie było by ciekawiej gdyby w takim lapidarium na podwyższonej ścianie informowano i istnieniu cmentarzy z okresu początku państwa oraz późniejszego, dodatkowo w oparciu o dane z ksiąg parafialnych z wyeksponowaniem nazwisk i imion osób spoczywających i w obrębie lapidarium wstawione pozostałości po jednym z cmentarzy. |
_________________ Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy |
|
|
|
|
|